Stymulacja nerwu błędnego dla chorych z alzheimeryzmem
29 września 2006, 13:51Stymulacja elektryczna nerwu błędnego (SNB), który unerwia nie tylko opony mózgowo-rdzeniowe, ale także narządy szyi, serce, układ oddechowy i dużą część przewodu pokarmowego, wydaje się pomagać osobom z chorobą Alzheimera.

Leczenie nowotworów a aktywność fizyczna
1 czerwca 2010, 20:00Leczenie nowotworów to proces bardzo wyniszczający organizm. Wśród typowych lekarskich zaleceń dla pacjentów jest zatem unikanie ćwiczeń i większej aktywności fizycznej. Badaczka Kathryn Schmitz uważa, że to błąd.

Zoomowanie na ekranie: od komórki do procesu
10 sierpnia 2012, 17:53Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Lejdzie opracowali metodę ultrastrukturalnego mapowania wycinków komórek i tkanek o powierzchni ok. mm2 z nanometrową rozdzielczością. Nazwali ją wirtualną nanoskopią.

Antybiotyki sprzyjają zarodźcom
23 stycznia 2015, 13:53Jeśli komar pożywia się krwią przyjmującej antybiotyki chorej osoby z malarią, rośnie prawdopodobieństwo zarażenia owada pierwotniakami.

Popularny probiotyk zmniejsza stres i lęk
23 listopada 2016, 10:53Popularny probiotyk z jogurtów i suplementów zmniejsza poziom stresu i łagodzi lęk.

Mikrobiom wpływa na reakcję na leki
4 czerwca 2019, 08:55Bakterie mikrobiomu wpływają na reakcję na leki.

Gekon zamiast kurczęcia
20 maja 2008, 14:52Można sobie wyobrazić zdziwienie doktora Petera Beaumonta, który podczas wbijania kurzego jaja na patelnię znalazł w środku martwego gekona. W skorupce nie było otworu, musiał się więc tam dostać w inny sposób.
Mrówki hodują tarczniki, by je zjeść?
30 czerwca 2011, 16:01Mrówki z gatunku Melissotarsus insularis są prawdopodobnie jedynymi poza człowiekiem hodowcami innych zwierząt na mięso. W drążonych przez nie korytarzach mieszkają bowiem tarczniki, którymi mrówki się opiekują. Trudno byłoby wskazać inny cel ochraniania niż tuczenie i utrzymywanie zapasów do zjedzenia w przyszłości.

Spacer po każdym posiłku odgoni widmo cukrzycy
12 czerwca 2013, 11:44U starszych ludzi krótkie 15-minutowe spacery po posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Zjawisko to można wytłumaczyć ograniczeniem wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy
30 kwietnia 2015, 10:27Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.